‘Het advies vacatures te negeren was lastig, maar wel beter.’

Mare Veltman (48) kwam op internet de mogelijkheid tegen om gesubsidieerd een coachingstraject te gaan doen. Via de regeling Ontwikkeladvies 45+. Eerder had zij er niet over nagedacht maar het leek haar interessant. Mare staat altijd open om te leren en te ontwikkelen. 

Bovendien was Mare al een lange tijd tevergeefs aan het solliciteren. Zij werd het regelmatig net niet dus ze kon wel wat hulp gebruiken. Jennifer geeft aan dat het haar opviel dat Mare in de ‘solliciteren-stand’ stond. Dat komt vaker voor. Dat mensen echt heel veel solliciteren en in een vicieuze cirkel lijken te komen. Een cirkel van constant vacatures zoeken, snel reageren en afgewezen worden. Met als gevolg een naar gevoel. Het eerste advies van Jennifer was dan ook om niet meer dagelijks de vacatures te checken maar op een paar vaste momenten in de week. Mare: ‘Dat was lastig, maar wel veel beter’.

Concreet doel
Het doel, en daarmee de vraag, was duidelijk. Mare wilde een andere baan. Mare: ‘Samen met Jennifer heb ik uitgeplozen wat ik écht wil. Bij het zoeken tot op heden was mijn voornaamste doel dat ik iets nieuws wilde. Heel concreet had ik dat niet gemaakt, omdat ik heel veel onderwerpen interessant vind en ik niets wilde uitsluiten. Mijn gevoel bij sollicitatiegesprekken was daardoor ‘maakt niet uit wat ik precies ga doen, geef mij die baan’. Dit maakte wellicht dat ik te weinig vragen stelde en waarschijnlijk niet het gevoel gaf echt gemotiveerd te zijn. Door de gesprekken met Jennifer kreeg ik scherp dat dit wel eens de kern van het probleem zou kunnen zijn.

Focus
Mare: ‘Ik moest dus op zoek naar een richting die ik echt wilde, dat was niet zo moeilijk want ik vind woningbouw en steden altijd heel interessant. Alle vacatures waar ik geschikt voor zou zijn, maar met andere onderwerpen, heb ik vanaf dat moment laten lopen. Jennifer adviseerde mij te onderzoeken voor welke bedrijven ik graag zou willen werken. Een mogelijkheid hiervoor is bijvoorbeeld de bedrijven op te zoeken op LinkedIn. 

Dat leverde heel veel nuttige informatie op en uiteindelijk viel mijn oog op een vacature bij één van die bedrijven! Jennifer: ‘Mijn ervaring is dat het vaak zo werkt. Dat als je gerichter gaat kijken naar functies of bedrijven die goed passen komt er een moment dat je een vacature ziet die past. Soms op een heel andere manier, bijvoorbeeld een website van een bedrijf zelf, dan je vooraf had gedacht. Mare: ‘De vacature van mijn nieuwe baan bij een woningcorporatie ben ik op deze manier ook tegengekomen. De sollicitatiegesprekken waren meteen heel plezierig. Met mijn toekomstige collega’s heb ik het over vakinhoudelijke zaken gehad, de ‘klassieke’ vragen (sterke en zwakke punten e.d.) kwamen niet aan de orde’. Jennifer: ‘Dat komt vaker voor, dat jij oefent op de klassieke vragen maar de vragen veel meer gaan over de inhoud. Op de inhoud gaat de energie vaak ook past echt stromen, dat pikt een potentiële werkgever op en maakt je slagingskans groter’.

Inzicht
Achteraf gezien geeft Mare aan dat het eigenlijk heel erg voor de hand lag om meer focus aan te brengen. Alleen kon dat pas vanuit stilstand. Vanuit inzicht en vanuit het moment dat de haast weg was. Een loopbaantraject kan hier heel goed aan bijdragen. ‘Door de coaching van Jennifer kreeg ik daar inzicht in’.  

Resultaat
Het resultaat was dat Mare een jaar later de baan heeft gevonden waar zij op hoopte. Zij mailde Jennifer juni 2020 om dit te delen. Jennifer: ‘Dat is altijd zo leuk, dat ik soms later hoor dat iemand echt die leuke baan heeft gevonden!’. In diezelfde mail gaf Mare aan dat het traject goed heeft geholpen. Zij schreef minder brieven maar áls zij schreef volgde vrij vaak een gesprek. Mare: ‘Het duurde al met al even maar mijn geduld en doorzettingsvermogen is beloond. Ik ga in augustus aan de slag bij een woningcorporatie als data-analist conceptontwikkeling. Echt mijn droombaan! Ik ben heel blij met Jennifer haar adviezen, wat dat heeft hierbij echt geholpen. Dank je wel!

Ik adviseer anderen in vergelijkbare situaties ook zo’n traject te doen!


Neem contact met mij op

    Wilhelminalaan 2A
    1623 MA Hoorn
    06 2628 0855
    info@zinza.nl