Van bankmanager naar maatschappelijk betrokken leider
Zie ook bron: Schouten & Nelissen coaching
Reorganisaties roepen veel vragen op. In het bijzonder: zit je nog wel op je plek? Voor afdelingshoofd Carla Adams (48) bleek dat niet meer het geval. ‘Ik trok mijn conclusies en ging actief op zoek naar iets anders.’ Door een sabbatical te combineren met coaching vond ze een baan die net zo goed past als haar lievelingstrui.
Na 27 jaar bij dezelfde werkgever besloot Carla een nieuw pad in te slaan. Haar laatste klus: het team goed door de reorganisatie navigeren. Omdat ze tot de allerlaatste minuut nog betrokken was, bleef er weinig ruimte over voor reflectie. Ze gunde zichzelf een sabbatical, om echt goed na te kunnen denken over de juiste vervolgstap.
Haar oud-werkgever bood haar de kans een coach te benaderen. Het doel? Helder krijgen in wat voor functie en in welke omgeving Carla het beste zou gedijen. En op basis daarvan keuzes maken. Na een korte intake werd ze door Schouten & Nelissen gekoppeld aan coach Jennifer Kamstra. Dat klikte. ‘Jennifer creëerde een fijne sfeer en had heel goed door waar mijn behoefte lag. Daardoor kon ik open zijn.’
Terug naar de kern
Voor de coaching begon, had Carla al zelfstandig stappen gezet om haar zelfkennis te vergroten. ‘Ik ervaarde haar als enorm actief, gemotiveerd en zelfbewust,’ vertelt Jennifer. ‘Maar het concretiseren, dat was de grote uitdaging. Ik heb mijn aantekeningen van het eerste coachgesprek hier voor me liggen en daar staat in: trechteren! Met hoofdletters en uitroeptekens.’
Carla knikt. ‘Ik had al veel uitgezocht, maar hoe kon ik al die inzichten en informatie terugbrengen naar de kern? Daar had ik echt hulp bij nodig.’ Daarom begon de coaching door de basis te onderzoeken: wie is Carla als persoon? Wat vind ze belangrijk, waar komt ze haar bed voor uit, waar is ze goed in? Naar de essentie komen en vanuit dat punt keuzes maken.
Op de goede weg
Coaching gaat verder dan een uurtje per week praten over je vragen. Door een mix van gesprekken, feedback vragen aan de omgeving en opdrachten werd steeds duidelijker waar Carla’s hart lag: teams coachen. Eigenlijk het werk wat ze al deed. ‘Even was ik teleurgesteld dat er niet iets heel anders uitkwam, zoals yogalerares of reisleider,’ lacht ze.
Dat gevoel passeerde gelukkig snel. ‘Het voelde goed en klopte volledig. Ik was in mijn vorige baan niet klaar met mijn rol als manager. Het was juist de omgeving waar ik iets aan wilde veranderen, omdat ik mijn verbindingskracht onvoldoende kwijt kon onder druk van kostenreductie en efficiency.’ Hoe mooi de tijd bij haar vorige werkgever ook was geweest, na 27 jaar miste er iets: aandacht voor de mens en maatschappelijke betrokkenheid.
De cirkel is rond
Jennifer zag direct de energie loskomen toen helder werd hoe belangrijk het sociale en menselijke vlak is voor Carla. ‘Sterretjes in de ogen, stemgebruik, handgebaren… je ziet iemand groter worden en het enthousiasme spat ervan af.’ Een mooie stap vooruit, maar welke werkomgeving hoorde dan bij die perfecte baan? Ze vroeg Carla om vrij te denken en dit te visualiseren.
Toevallig bevonden ze zich op dat moment in een grachtenpand op de Kromme Waal in Amsterdam. Zonder na te hoeven denken wist Carla: de combinatie van natuur en stad trekt haar aan. ‘Ik dacht nog: deze plek aan het water doet me wat. En nu, op dit moment, werk ik vlakbij de Amstel en werkt mijn team onder andere aan de bruggen en kades van de stad.
En toen ik mijn ambtseed ging afleggen, kregen we een rondvaart door de stad. Raad eens waar we langs voeren? Juist, de Kromme Waal! De cirkel is rond.’
Alle vinkjes zetten
Als manager van het Ingenieursbureau bij de Gemeente Amsterdam heeft Carla haar plek volledig gevonden. Hier komen alle wensen samen: maatschappelijke betrokkenheid, natuur in de stad en een groot team om te coachen. ‘In eerste instantie dacht ik niet geschikt te zijn voor deze baan – ik heb geen technische achtergrond. Maar toen ik sprak met iemand die de gemeente goed kent, werd ik zo enthousiast dat ik er toch een telefoontje aan besloot te wagen.’
Met succes. De directeur bleek al aan het team te hebben gevraagd wie ze zoeken: geen vakspecialist maar een verbinder. Ze mocht direct op gesprek komen.
De diepte in
Hoe kijkt Carla nu terug op de coaching? ‘Het was ontzettend behulpzaam en inspirerend. Zeker omdat de coaching samenviel met mijn sabbatical, waardoor ik tijd en ruimte had om vrij te denken. Een coach helpt om de diepte in te gaan en biedt structuur. Ik kan het iedereen aanraden!’
Uiteindelijk kom je zelf tot antwoorden, maar een coach stelt de juiste vragen. En dat is van onschatbare waarde. ‘Waarom met veel moeite navelstaren als iemand je ook een spiegel kan voorhouden? Ik heb veel bewondering voor de open vragen die Jennifer stelde en mij aan het denken hebben gezet,’ vertelt Carla. ‘Mensen weten deep down hun diepste verlangens wel, maar dit uitspreken of concretiseren is lastig. Precies daar kan een coach je bij helpen,’ vult Jennifer aan.